„Üzenet a palackban és a neten”

Vajon hány levelet és üzenetet küldtök el egy nap? A válasz biztosan változatos számokat mutat, de valószínű, hogy jóval kevesebb hagyományos kézzel vagy géppel írt levelet küldünk, mint elektronikus üzenetet.

Léteznek-e szabályai az elektronikus üzenetküldésnek, és ha igen, akkor pontosan megfogalmazhatóak-e? A levelezési formák folyton változnak.


El tudjátok-e képzelni, hogy hogyan alakul mindez a jövőben?

Tegyünk egy kísérletet.

A hagyományos levélnek hajdan nagyjából három fajtája volt:

A hagyományos levélben túlnyomórészt az írott nyelv használata érvényesül. A kézzel írott üzenetek szorosan kötődnek ahhoz a személyhez, aki írja, a gépírás előre formált betűi biztosítják az olvashatóságot.

Fotó: Andrew Measham. Forrás: https://unsplash.com/photos/M6xe2OQ-rro

Az online korszak előtti levélírásnak szigorú szabályai vannak.

Illedelmesen meg kell szólítani a másikat, az elköszönéshez is rögzített szóhasználat tartozik, datálni kell a keltezést is. A helyesírási szabályok ismerete elengedhetetlen volt, hiszen akkor lehetett értelmezni a levelet, ha alkalmazkodott az írója ezekhez. A levelek kifejezőértékét mindig is meghatározta, hogy a szöveg írója mennyire választékosan, mennyire kreatívan, mennyire szofisztikáltan használta a nyelvet.

Az online üzenetküldés ma jórészt közösségi platformokon történik. A hagyományos levélíráshoz legközelebb az e-mail áll, de a különböző üzenetküldő szolgáltatások számos lehetőséget nyújtanak rövid üzenetek küldésére. A posztolás manapság az egyik leggyakrabban használt közösségi megnyilvánulási forma, ehhez alakult ki a válaszadás komment formájában írott változata. Az üzenetküldés képi formái, mint az emojik, a mémek, a giffek képesek az érzelmek közvetítésére is, amennyiben kellőképpen körültekintően választjuk ki ezeket. A képek értelmezése azonban nagyban függ a küldő személyhez való viszonyunktól, és a személy ismeretétől. Az online üzenetküldés szabályai nehezen körülhatárolhatóak, ez számos kérdéshez és problémához vezet.

Elképzelhető, hogy az emberek a jövőben már nem írásban, sőt nem is képi eszközökkel, hanem gondolatátvitellel fognak kommunikálni? Ha így lesz, a kommunikáció biztosan felgyorsul és leegyszerűsödik. Ez persze újabb nehézségekhez vezet, hiszen amit gondolunk, azt mások azonnal olvasni, érteni fogják. Ezzel tehát megszűnne az emberek magánszférája. Nem tudjuk, hogy így lesz-e, de az biztos, hogy a manapság szokásos üzenetküldési szokásaink számos kérdést vetnek fel.

A problémafelvetés képes prezentációja itt tekinthető meg:

1. rész


2. rész
A felmerülő problémákkal kapcsolatban egy projektet indítottunk.

A kérdéseink a következők:

Készítettünk egy beszélgetést a levelezésről. Itt tudjátok meghallgatni:


Fotó: Gemma Evans, Forrás: https://unsplash.com/photos/IAKIkREkRzY)

Összeállítottunk egy 10 pontból álló szabálysort, ami alkalmas lehet arra, hogy a digitális üzenetküldés nehézségeivel kapcsolatban eligazítson bennünket:

  1. Havonta cseréld a jelszavaidat és legyenek nehéz jelszavak, amit csak te tudhatsz! Minden közösségi oldalon legyen más jelszavad, és változtasd meg havonta!

  2. A legbiztonságosabb, ha olyanokkal levelezel, akiket a való életből is ismersz. Ha mégis az interneten ismerkedsz, legyél mindig óvatos! Ellenőrizd, hogy kivel kezdeményezel üzenetváltást! Nézd meg először, hogy valós-e az illető profilja! Van-e közös ismerősötök?

  3. Gondold át, milyen információkat osztasz meg magadról! Vajon vissza tudnak élni vele?

  4. Ne helyezz el sértő, uszító, mások ellen hangoló posztot, kommentet, üzenetet, mert ezzel megbántasz másokat! Ha nincs semmi józan és kedves, amit mondanál, inkább ne ossz meg semmit!

  5. Ne aggódj a lájkok miatt! Ezek valójában egyáltalán nem fejezik ki a személyiséged értékét!

  6. Soha ne küldj képeket magadról meggondolatlanul, és csak olyan képeket tegyél fel, amit nem bánsz meg később, és nem zavar, ha mások is látják!

  7. Ne válaszolj olyan üzenetre, ahol bankkártyaadatokat kérnek tőled!

  8. Ha valaki zaklat vagy bántani akar, akkor tiltsd le, és ne foglalkozz vele!

  9. Szólj a szüleidnek vagy más felelős felnőttnek, ha furcsa, veszélyes üzenetet kaptál!

  10. A digitális üzenetek üzenetküldésre valók, de nem helyettesítik a személyes találkozásokat. Keresd a barátaiddal az offline programok lehetőségét!

Fotó: Gaelle Marcel, Forrás: https://unsplash.com/photos/AWidiBoRO08

Hogyan tudsz bekapcsolódni a közös gondolkodásba?

Várjuk a véleményedet!

Készítettünk egy kérdőívet az üzenetküldési szokásainkról. Ha kitöltöd, ezzel támogatod a projektünket.

A kérdőívet itt éred el: link a Google-űrlaphoz